Huur De Schilderschool voor je eigen trainingen, en workshop. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Wandel & Schilder - retraite 12-15 mei 2022

Herbronnen

Dit Vlaamse woord betekent volgens het Vlaams woordenboek bezinnen en oriënteren. Oriënteren heeft vaak te maken met richting bepalen. Je bezinnen ligt dichter bij het zoeken van zingeving of even stilstaan. Dit is precies de kern van een wandel-, en schilderretraite. Het wandelen in de natuur, het beleven van stilte, het aandachtig leren kijken, het bezig zijn met vorm, ritme, kleur en beeld. Dit alles helpt je bij het bezinnen - je (her) oriënteren en herbronnen. We gunnen jou een paar zinvolle dagen rondom dit prachtige woord herbronnen

 

Programma onderdelen:

 

Het schilderen

Schilderen is een prachtige manier om contact te maken met je binnenwereld. Door eenvoudige oefeningen helpt André je op gang. Zo starten we elk blok met een kleine openingsoefening. Afhankelijk van jouw behoefte kan er meer of minder begeleiding worden gevraagd.

 

De wandelingen
Tijdens deze retraite zullen we verschillende wandelingen doen. Zoals in de ochtend een stilte-wandeling van ongeveer 1 uur. De intentie van een stilte-wandeling is om in de rust van de ochtend de dag te beginnen. Door zo de dag te begroeten en te ontvangen, hoor en voel de stilte van de wind de vogels en omgeving. Zo de dag beginnen zonder meteen in de actie of sociaal te zijn, geeft een ontmoeting met jezelf.

 

Middagwandeling

Naast de schilderactiviteiten gaan we begin van de middag samen aan de wandel. We lopen dan door de Kempen, waarbij we aandacht hebben voor vormen en lichtval. Onderweg zullen we daarbij ook soms even stilstaan, om inspiratie voor het schilderen op te doen. De wandelingen zullen ongeveer 10 km lang zijn, in een gewoon wandeltempo.

 

Inspiratie en meditatieve momenten

In de avonduren zullen we de dag afsluiten met diverse vormen van inspiratie en meditaties. Daarbij gebruiken we onder andere klankschalen en geleide meditaties. Tijdens deze dagsluiters diepen we  onderwerp wat verder uit. We kijken naar pelgrimeren, resoneren en je eigen dag ritme.

  • Pelgrimeren door Ben Noorloos – aansluitend een dagsluiter in Keltische spiritualiteit
  • Resoneren door Ben Noorloos – aansluitend een klankschaal meditatie
  • Je eigen dag  orde maken door André Bikker – aansluitend een geleide meditatie

 

Locatie

Als locatie is een bijzondere en inspirerende omgeving gekozen, namelijk de Pelgrimshoeve in Vessem, Noord-Brabant. De Pelgrimshoeve is een locatie waar velen hun wandel- of fietstocht naar Santiago de Compostela of Rome beginnen. Het is ook een herberg aan de weg van 'kom hier tot rust en trek weer verder over je levenspad'. De pelgrimshoeve is gelegen in het plaatsje Vessem in de Brabantse Kempen, ten westen van Eindhoven. Tevens een mooie locatie om vandaan te wandelen. De boerderij is een oude zogenaamde lang gevel boerderij, welke een rijke historie draagt in Vessem, direct gelegen naast de kerk. Zo is het in het verleden een vakantieboerderij geweest voor mensen met een beperking, opgericht door de congregatie van de broeders uit Heilo. Daarna heeft het dienst gedaan als een convent voor een groep broeders van deze congregatie. Rond het jaar 2000 is de laatste broeder Fons er de pelgrimsherberg begonnen, welke nu door de stichting Pelgrimshoeve Vessem met vrijwilligers wordt voortgezet.

 

De retraite begeleiders

Ben Noorloos – Wil met je op pad en onderweg gaan, om samen een stukje van je levenspad te delen. Door elkaar te inspireren en te mogen zijn wie je bent, kom je thuis bij jezelf. Door met wandelen en  klankschalen te werken, vanuit mijn organisatie 'Ben…Onderweg', gaat alles meer met elkaar resoneren. Dan voel je je gezien en thuis, het helpt je te herbronnen en openstaan voor je eigen levenspad.

André Bikker – Als beeldend kunstenaar wil hij je graag helpen door middel van tekenen, schilderen en meditatie te herbronnen. Met jarenlange ervaring in het geven en begeleiden van schilderretraites in diverse abdijen als eigenaar van De Schilderschool, weet André te inspireren door zijn manier van begeleiden van mensen in hun (creatieve) proces.

Materialen:
Wij zorgen voor alle materialen, zoals schilderezels, tekenmateriaal en verf. Op locatie werken we op schilderpapier met acrylverf, dit zit bij de prijs in. Mocht je op doek willen weken, dan kan dat. Er zijn diverse schilderdoeken beschikbaar, die je tegen kostprijs ter plekke kan aanschaffen.

 

Datum en Deelname kosten:
Datum 12 t/m 15 mei 2022

Deelname € 375 p.p., all-in, volpension

Deelnemers min. 8 max. 10 personen

Info: Ben Noorloos of André Bikker