Wandel & Schilder - retraite

Herbronnen

Dit Vlaamse woord betekent volgens het Vlaams woordenboek bezinnen en oriënteren. Oriënteren heeft vaak te maken met richting bepalen. Je bezinnen ligt dichter bij het zoeken van zingeving of even stilstaan. Dit is precies de kern van een wandel-, en schilderretraite. Het wandelen in de natuur, het beleven van stilte, het aandachtig leren kijken, het bezig zijn met vorm, ritme, kleur en beeld. Dit alles helpt je bij het bezinnen je (her) oriënteren en herbronnen. We gunnen jou een paar zinvolle dagen rondom dit prachtige woord herbronnen.

 

Het schilderen

Schilderen is een prachtige manier om contact te maken met je binnenwereld. Door eenvoudige oefeningen helpt André je op gang. Zo starten we elk blok met een kleine openingsoefening. Afhankelijk van jouw behoefte kan er meer of minder begeleiding worden gevraagd. We werken in een mooi eigen Atelier in de Boomgaard waar je ook zelfstandig mag werken op je eigen tijd.

 

De wandelingen
In het prachtige brede duingebied en de klompenpaden van Egmond zullen we tijdens deze retraite verschillende wandelingen doen. Zoals in de ochtend een stilte-wandeling van ongeveer 1 uur. De intentie van een stilte-wandeling is om in de rust van de ochtend de dag te beginnen. Door zo de dag te begroeten en te ontvangen, hoor en voel je de stilte van de wind, de vogels en omgeving. Zo de dag beginnen zonder meteen in de actie of sociaal te zijn, geeft een ontmoeting met jezelf.

 

Middagwandeling

Naast de schilderactiviteiten gaan we begin van de middag samen aan de wandel. We lopen dan door de Kempen, waarbij we aandacht hebben voor vormen en lichtval. Onderweg zullen we soms even stilstaan, om inspiratie voor het schilderen op te doen. De wandelingen zullen ongeveer 10 km lang zijn, in een gewoon wandeltempo.

 

Inspiratie en meditatieve momenten

In de avonduren zullen we de dag afsluiten met diverse vormen van inspiratie en meditaties. Daarbij gebruiken we onder andere klankschalen en geleide mediaties. Tijdens deze dagsluiters diepen we  onderwerpen wat verder uit. We kijken naar pelgrimeren, resoneren en je eigen dag ritme.

  • Pelgrimeren door Ben Noorloos – aansluitend een dagsluiter in Keltische spiritualiteit
  • Resoneren door Ben Noorloos – aansluitend een klankschaal meditatie
  • Je eigen dag  orde maken door André Bikker – aansluitend een geleide meditatie

Daarnaast is het mogelijk om de vieringen samen met de broeders mee te maken. Je kiest hier zelf wat bij je past de diverse onderdelen zijn facultatief.

 

Locatie

Als locatie is een bijzondere inspirerende omgeving gekozen, namelijk het Gastenhuis van de abdij van Egmond. De broeders schrijven hier over: 'Een plaats van  ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen. Een oord waar men zich erop toelegt ‘vrij te worden voor God´, naar de wapenspreuk van dit huis: ´Deo Vacare´. Vrij zijn voor God strekt zich ook uit naar onze evenmens: een open houding naar ieder die bij ons aanklopt. Een luisterbereidheid voor wie zijn hart wil uitstorten. Een woord van bemoediging en vrede voor allen die zoeken naar hun weg door het leven."

Je logeert in een luxe eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. Daarnaast hebben we een eigen Atelier beschikbaar in de boomgraad achter de abdij. Een mooi lichte rustige plek waar je altijd terecht kan.

 

De retraite begeleiders

Ben Noorloos – Wil met je op pad en onderweg gaan, om samen een stukje van je levenspad te delen. Door elkaar te inspireren en te mogen zijn wie je bent, kom je thuis bij jezelf. Door met wandelen en klankschalen te werken, vanuit mijn organisatie van 'Ben…Onderweg', gaat alles meer met elkaar resoneren. Dan voel je je gezien en thuis, het helpt je te Herbronnen en openstaan voor je eigen levenspad.

André Bikker – Als beeldend kunstenaar wil hij je graag helpen door middel van tekenen, schilderen en meditatie te herbronnen. Met jarenlange ervaring in het geven en begeleiden van schilderretraites is in diverse abdijen als eigenaar van De Schilderschool, wil André inspireren door zijn manier van begeleiden van mensen in hun (creatieve) proces.

 

Materialen:
Wij zorgen voor alle materialen, zoals schilderezels, tekenmateriaal en verf. Op locatie werken we op schilderpapier met acrylverf, dit zit bij de prijs in. Mocht je op doek willen werken, dan kan dat. er zijn diverse schilderdoeken beschikbaar die je tegen kostprijs ter plekke kan aanschaffen.

 

Datum en Deelname kosten:
Door de Covid pandemie is deze 
retraite meerdere  keren verzet. Om met zekerheid tot een retraite datum te komen werken we nu met een intekenlijst. Zodra het  stabiel is rondom covid en er voldoende belangstellende op de lijst staan,  sturen we een datum-prikker. Via het aanmeld formulier kom je op de lijst voor een optie.

 

Voor je verblijf van 3 nachten inclusief, linnengoed, handdoeken, 3 maaltijden, koffie en thee, en de teken-, en schildermaterialen met als  uitzondering van de schilderdoeken, deze zijn vrije keus en niet noodzakelijk meer te op locatie te koop. Voor het gehele programma betaal je €475,

Meer Informatie: Ben Noorloos of André Bikker